Popis
“Černý čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo.” Obsahuje velké množství látek, které ovlivňují lidský organismus. Mezi nejvýznamnější patří kofein, který je v čaji zastoupen v průměru 4%. Z vitamínů skupiny B obsahuje ve vodě rozpustný B1, který působí jako “nervový” vitamín, důležitý hlavně při duševní práci. Vitamín P přispívá k hromadění kyseliny askorbové, tedy vitamínu C. Čaj obsahuje také fluor a řadu dalších prvků a minerálních látek důležitých pro lidský organismus (např. draslík). Aromatické látky obsažené v čaji společně s chlorofylem přispívají ke zklidnění nervů, napomáhají přenosu kyslíku do tělesných orgánů a stimulují duševní činnost.
Pu-Erh čaj je pravděpodobně nejvíce podobný čaji, který Číňané znali již zhruba před 2000 lety. Ve slovníku autora Kuó Pó z roku 350 našeho letopočtu lze najít zmínku o léčivém čajovém nápoji. Tento byl připravován z obrovských zelených listů stlačených do tvaru koláče, které byly poté tak dlouho fermentovány, dokud nezískaly červenohnědou barvu. Za zdroj Pu-Erh-čaje je pokládán volně rostoucí čajovník druhu ‘Camellia assamica’, odrůda ‘dyeh’ s nevšedně velikými listy.
Složení: černý čaj čínský